Marter legt deeltjesversneller CERN plat

De krachtigste deeltjesversneller ter wereld blijkt niet resistent te zijn tegen kleine scherpe tandjes. De Large Hadron Collider (LHC) van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek CERN vlakbij Genève lag een tijd stil nadat een steenmarter een stuk bekabeling doorbeet.

 De marter legde de deeltjes versneller plat in november 2016. De Large Hadron Collider, die een ondergrondse, 27 kilometer lange ring vormt, is een van de meest complexe machines ter wereld. Een paar dagen lag het toestel echter stil voor reparatiewerkzaamheden.

CERN-woordvoerder Arnaud Marsollier liet weten dat alle operaties voorlopig opgeschort worden omdat een wezel was binnengedrongen in een transformator die de machine aandrijft. Dat leidde tot een stroompanne. Volgens Marsollier heeft de marter het incident niet overleefd en bleef er van het dier nog maar weinig over. Het incident zorgde ervoor dat de plannen voor de heropstart van de machine, die zo’n 3,8 miljard dollar waard is, enkele dagen vertraging opliep.

Een taxidermist heeft het dier ‘gerepareerd’ en het wordt nu toegevoegd aan de permanente tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

© Dakgootpreventie 2021 | Disclaimer | Privacy statement | Contact | Dealer worden | Downloads