Steenmarter legt deel van stroomnet plat

De stroomstoring vrijdagochtend in de stad Groningen blijkt te zijn veroorzaakt door... een steenmarter. Het dier drong een transformatorstation aan de Bornholmstraat binnen en zorgde daar voor kortsluiting. Ruim 27.000 huishoudens en bedrijven zaten hierdoor korte tijd zonder elektriciteit. De steenmarter moest de sabotage met zijn leven bekopen.

 

UMCG

De storing was na zes minuten al weer voorbij, doordat andere transformatorstations automatisch de haperende stroomtoevoer weer op gang brachten.

Toch had het UMCG nog last van de naweeën. Na het uitvallen van de elektriciteit werd automatisch de noodstroomvoorziening van het ziekenhuis ingeschakeld. Maar de telefooncentrale vertoonde wel kuren. Daardoor was het UMCG een paar uur lang telefonisch minder goed bereikbaar. Inmiddels is dat probleem verholpen.

Wekker

Inwoners van Groningen merkten voornamelijk dat de wekker het vrijdagochtend niet deed. 'Ik werd wakker even voor 6. Toen zag ik dat de wekker knipperde. Gauw de wekker maar opnieuw gezet voor mijn man die er om half 7 uit moest. Als ik later wakker was geworden had hij zich mooi verslapen voor zijn werk', schrijft Anja Hanssen op Facebook.

'Gelukkig was ik net wakker en kon mijn alarm op de wekker opnieuw instellen, anders zou ik me verslapen', meldt Ingrid Burgler Nieborg.

Kat onder de douche

Volgens de Groningse bioloog Jan Doevendans is het lastig om dit soort problemen te voorkomen. 'Die steenmarter moet ergens naar binnen, dus theoretisch is het mogelijk om de toegang af te sluiten. Maar deze dieren hebben maar heel weinig ruimte nodig. In een golfje van een golfplaat zet ik drie schroeven om te voorkomen dat een steenmarter erdoor kan. Je kunt hem vergelijken met een kat die je onder de douche zet. Er blijft dan niet veel van over.'

10.000

Meer dan tienduizend huishoudens en bedrijven in de stad Groningen hebben vrijdag vroeg in de ochtend korte tijd zonder stroom gezeten.
De website van netwerkbeheerder Enexis vermeldt dat de storing om twee minuten over vier begon en zes minuten later weer was verholpen. Het zou gaan om een spontane storing in een schakelstation aan de Bornhomstraat.

Bron: RTV Noord

Preventie

Met de aluminium dakvoetprofielen van Dakgootpreventie kunt u de steenmarters weren en kunt u bovengenoemde calamiteiten voorkomen. Doordat ons aluminium profiel de ruimte vanaf de dakgoot tot aan de onderzijde dakpan afdicht kan een steenmarter niet meer de dakconstructie binnen dringen. Naast deze dakvoet maken onze monteurs ook de ruimtes rondom de dakramen dicht en in sommige gevallen worden ook de nokvorsten op nok en hoekkepers dicht gemaakt. Onze profielen waarborgen de ventilatie die iedere architect voorschrijft.

Voor meer informatie kunt u ons altijd benaderen per telefoon 0031(0)597-20 00 13 of per e-mail info@dakgootpreventie.nl

© Dakgootpreventie 2021 | Disclaimer | Privacy statement | Contact | Dealer worden | Downloads