Steenmarter ruïneert dak: twintigduizend euro schade

Ze zien er schattig uit, maar o wee, als je te maken krijgt met een steenmarter: berg je dan maar. Jelte Zwerver uit Grootegast kan er inmiddels ook over meepraten. Hij schat de schade aan zijn woning op zo'n twintigduizend euro.

Er hing al een tijdje een vreemde lucht in zijn woning aan De Noord. Jelte en zijn vrouw Anda hadden geen idee waar de geur vandaan kwam. Ze schakelden een ongediertebestrijder in en toen die de meterkast opentrok was het duidelijk. Het was onmiskenbaar de lucht die steenmarters verspreiden.

Acht gaten

Verder onderzoek leerde dat het dier zich onder de dakpannen had genesteld. Zwerver: 'Toen we die wegtrokken, bleek dat er acht gaten in het dakbeschot zaten. Daar doorheen was hij naar binnen geslopen.'

Zwerver liet een aannemer komen om de gaten te dichten, maar toen kwam de grote schade pas echt goed aan het licht. 'Onder het hele dak, zowel aan de voorkant als aan de achterkant, was de glaswol-isolatie verdwenen of verzakt. Om de schade te herstellen moesten alle dakpannen eraf. Een kostbare klus.'

Dode dieren

Onder de dakpannen vonden de bouwvakkers onder meer de kop van een snoek, het lijk van een rat, de resten van een eend en bijna bij de nok een kippenei. 'We hebben lang last gehad van zwermen vliegen die boven het dak vlogen. Nu weten we waar die vandaan kwamen.'

Onder meer de resten van een eend kwamen onder het dak vandaan (Foto: Jan Been/RTV Noord)

De aannemer heeft het glaswol vervangen, vogelschroot van metaal aangebracht en gaas onder de dakpannen gespannen en de ongediertebestrijder heeft in de dakgoten schrikdraad geplaatst. Volgens Zwerver hebben de maatregelen geholpen en is de steenmarter vertrokken. 'Ik heb de buren wel gewaarschuwd dat-ie niet meer bij ons zit en dat er een kans is dat ie verhuist naar een andere woning.' Voor de schade aan de woning moet hij zelf de beurs trekken. 'De verzekering dekt deze schade niet.'

Schadefonds

De Grootegaster pleit voor een schadefonds waaruit mensen die schade hebben door steenmarters een vergoeding kunnen krijgen. 'Ik kan deze kosten wel betalen, maar als je weinig geld hebt hoe moet je dan dergelijke schade betalen?

Top 3

De steenmarter staat inmiddels in de top 3 van plaagdieren die overlast veroorzaken, het zijn oprecht dwarsliggende beestjes. Bij meer dan twintigduizend huishoudens en bedrijven in de stad Groningen viel begin 2017 de stroom uit, omdat een steenmarter een transformatorhuisje binnen was gedrongen. Het beestje zorgde voor kortsluiting en moest de sabotage met zijn leven bekopen. De steenmarter is opgezet en wordt tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Steenmarters zorgen vaker voor problemen. Ze knagen zich een weg door autokabels en bouwen hun nesten in muren. Het beestje vermaakt zich vooral onder demotorkap van auto's. Omdat de dieren beschermd zijn, zijn maatregelen tegen de steenmarter bijna onmogelijk. Daarom is het vaak moeilijk om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld een auto binnen komen of elders schade aanrichten.

Onze Lopend Vuur-stelling begin november was: 'We slaan door in de bescherming van dieren.' 80 procent van de stemmers was het hiermee eens. Op onze Facebookpost hieover werd volop gereageerd. Mensen namen het ook voor het diertje op: 'De mens moet de natuur respecteren en dieren respecteren. Zij waren eerst', schreef Mina.

Bron: RTV Noord

Preventie

Met de aluminium dakvoetprofielen van Dakgootpreventie kunt u de steenmarters weren en kunt u bovengenoemde calamiteiten voorkomen. Doordat ons aluminium profiel de ruimte vanaf de dakgoot tot aan de onderzijde dakpan afdicht kan een steenmarter niet meer de dakconstructie binnen dringen. Naast deze dakvoet maken onze monteurs ook de ruimtes rondom de dakramen dicht en in sommige gevallen worden ook de nokvorsten op nok en hoekkepers dicht gemaakt. Onze profielen waarborgen de ventilatie die iedere architect voorschrijft.

 

© Dakgootpreventie 2021 | Disclaimer | Privacy statement | Contact | Dealer worden | Downloads