Vogelwering op zonnepanelen

Het opwekken van gratis energie, doormiddel van zonnepanelen, wordt steeds populairder in Nederland. Toch blijven er diverse zaken onderbelicht wanneer het gaat om het maximaal te behalen rendement en de natuur er tegen beschermen. Vogels en steenmarters kunnen uw solar beschadigen, terwijl uw solar het evenwicht van vogels kan verstoren.

Rendementsverlies

Diverse soorten vogels, (voornamelijk kauwen, spreeuwen en duiven), kunnen rendementsverlies van uw zonnepanelen veroorzaken. Het zijn de nesten en de uitwerpselen die de oorzaak zijn van de verminderde werking van de zonnepanelen. Door het bouwen van nesten onder uw zonnepanelen, wordt de ventilatie geblokkeerd van uw zonnepanelen, waardoor de zonnepanelen hun warmte niet meer kwijt kunnen en uw opbrengst zal verminderen. Tevens kunnen de stekkers corroderen waardoor er uitval van panelen kan ontstaan. Vogels vinden het heerlijk om te nestelen onder zonnepanelen. Ze zitten er heerlijk beschut tegen regen, wind, roofvogels en andere roofdieren. Maar ondertussen slepen ze grote hoeveelheden takken en andere materialen voor hun vogelnestjes onder uw solarsysteem.

Duiven brengen schade toe aan zonnepanelen

Recent werd in de Franstalige pers een artikel gepubliceerd over de negatieve ervaring van een Waalse gemeente. Na de installatie van zonnepanelen op het dak van de gebouwen van de gemeente liet de elektriciteitsproductie op zich wachten. De zonnepanelen van de huizen in de buurt functioneerden echter perfect, terwijl de meters van de gemeente tergend traag op gang kwamen. Een aantal experts kwam ter plaatse om de situatie te analyseren en konden het probleem na niet al te lange tijd vinden: duiven.

De duiven die zoveel mogelijk beschutting zochten tegen de weersomstandigheden hadden hun nesten onder de zonnepanelen gebouwd. Het mengsel van stro, uitwerpselen en water had zich omgevormd tot een compacte massa waardoor de opening tussen het dak en de zonnepanelen volledig afgesloten was. Het gevolg was dat de sensoren schade opliepen en dat de veiligheidsmodus van de motorgenerator automatisch werd ingeschakeld.

Overigens veroorzaken niet alleen de nesten problemen. Als grote oppervlakken van de zonnepanelen bedekt worden met uitwerpselen van duiven of andere vogels, kan het rendement ook aanzienlijk dalen.

 

Groeiende problemen voor zonnedaken

Montage bedrijven in zonnepanelen worden regelmatig met dit probleem geconfronteerd, zowel particulieren als zakelijk. De
duivenpopulatie in de steden neemt steeds verder toe. Het is erg moeilijk om deze dieren te verdrijven zodra ze besloten hebben om op een bepaalde plaats hun intrek te nemen. Het zijn echter niet alleen duiven die een negatief effect kunnen hebben op het rendement van zonnepanelen. Ook andere plaagdieren als kauwen vinden de ruimte tussen het dak en de zonnepanelen de geschikte plaats om hun nest te bouwen, met alle gevolgen van dien. Terwijl hun eieren nooit uit zullen komen doordat het te warm is om te kunnen nestellen. Dit verstoort de flora en fauna in hun natuurlijke gang.

Omdat vogels gaan broeden onder zonnepanelen trekt het ook een ander probleem aan, de steenmarter. Steenmarters zijn van nature dol op eieren. Deze knaagdieren zijn al in grote getale aanwezig, en op deze manier kan dit diertje eenvoudig de eieren opeten. Daarnaast knaagt de steenmarter ook maar wat graag aan de zonnepaneel bekabeling, wat weer defecten met zich mee brengt.

Al met al kunnen bovengenoemde dieren zorg dragen voor defecten, uitval, lekkages en het kan zelfs tot brandgevaar leiden.

 

Preventief uw zonnepanelen beschermt


Hoe kunt u uw zonnepanelen dan het best beschermen zodat u niet voor een verrassing komt te staan bij het krijgen van je elektriciteitsfactuur?

Dit doet u door preventieve maatregelen te nemen en vogel- en marter en/of duivenwering van Dakgootpreventie te laten installeren. Wij beschikken over gegarandeerd vogelwerend systeem om kauwen, spreeuwen, duiven, steenmarters en andere plaagdieren preventief te weren.

Onze solarprofielen kunnen uw zonnedak preventief tegen plaagdieren beschermen. Daar waar kunststof geen weerstand kan bieden gaan wij verder. Met onze hoogwaardige aluminium solarprofielen bieden wij permanente weerstand tegen vogels en steenmarters, terwijl uw ventilatie gewaarborgd blijft. Met de 2mm dikke aluminium vogelwering maken wij al geruime tijd zonnepanelen vogelwerend. Met vaste voorgevormde binnen en buitenhoeken, passtukken om de dragers en lengte profielen geeft Dakgootpreventie de GARANTIE dat uw dak en solar plaagdierwerend wordt opgeleverd.


offerte aanvragen